Archeologietraject

Archeologienota

Als u voor uw (bouw)project een omgevingsvergunning nodig heeft, dan bent u in bepaalde gevallen verplicht om een archeologienota toe te voegen aan de aanvraag. Deze nota moet worden opgemaakt door een erkend archeoloog.

Via de beslissingsboom van Onroerend Erfgoed kan nagegaan worden of een archeologienota voor een bepaald project van toepassing is. Contacteer ons vrijblijvend om na te gaan of dit voor uw project van toepassing is.

Proces

De bouwheer contacteert een erkend archeoloog die een vooronderzoek zonder ingreep in de bodem uitvoert. Indien nodig volgt een vooronderzoek met ingreep, op melding van de archeoloog. Het agentschap Onroerend Erfgoed beslist of een vooronderzoek met ingreep plaats zal vinden en verbindt er eventueel voorwaarden aan.

Criteria

Of de bouwheer verplicht is een archeologienota toe te voegen aan de vergunningsaanvraag is onder meer afhankelijk van de totale oppervlakte van de percelen, de oppervlakte van de geplande bodemingrepen, de ruimtelijke bestemming van het terrein en de ligging binnen of buiten een archeologische zone uit de vastgestelde inventaris of binnen een beschermde archeologische site. Voor stedenbouwkundige vergunningen en voor verkavelingsvergunningen zijn de criteria en drempels verschillend (zie Onroerenderfgoeddecreet art.5.4.1-5.4.3). Uitgebreide info over het Onroerend Erfgoeddecreet en het archeologietraject leest u in de brochure van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Archeologieregelgeving bouwheren

Premie

Bij vooronderzoek met ingreep in de bodem kan in sommige gevallen een premie aangevraagd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s